Evert Vermeer

Evert Aart Vermeer werd in november 1910 geboren in Nijmegen. In hetzelfde jaar trad zijn vader in Delft in politiedienst. Midden in de mobilisatietijd, in 1916, verhuist het gezin naar Tiel. Daar werden zijn beide broers geboren, waaronder Anne, die later ook in de politiek zou gaan (gedeputeerde, Eerste Kamerlid en burgemeester van Amersfoort). Na de mulo trad Evert in dienst bij het metaalbedrijf Daalderop. Na zijn militaire dienst moest hij werk zoeken. Hij kreeg een baan bij de drukker S.H. Tolhuis, die in Tiel een plaatselijk advertentieblad, De Tielenaar, uitgaf. Tolhuis zat tevens voor de SDAP in de Tielse gemeenteraad.

In de jaren ’30 wordt Evert socialist. Van invloed is ook geweest dat hij op een kaderschool van de SDAP en het NVV (waar hij boekhoudles gaf) Jeanne van Doesburg leerde kennen. Zij kwam uit een echt rood nest. Haar grootvader behoorde bij de eerste arbeiders die in de Betuwe voor het socialisme propaganda maakten, en letterlijk en figuurlijk de eerste klappen opvingen. In 1935 treden zij in het huwelijk. Ze wonen dan al in Amsterdam.

In de jaren daarvoor werkt Evert als verslaggever voor Tiel en de Betuwe bij het Volksblad voor Gelderland (dat in 1931 verschijnt). Evert zet zich met zijn hele persoon in en wordt in dit gebied een bekend figuur. In 1934 krijgt hij een functie in Amsterdam op het Bureau van Actie en Propaganda dat het NVV en de SDAP hebben opgericht om het communisme en fascisme te bestrijden. Hij leert dan ook Koos Vorrink kennen. In de oorlogsjaren is hij actief in het illegale werk en helpt een aantal joodse medeburgers. In 1942 moest hij zelf onderduiken.

Na de oorlog komt Evert op 36-jarige leeftijd voor de PvdA in de Tweede Kamer. In 1947 komt hij ook in het landelijk partijbestuur. Hij staat bekend als een zeer goede redenaar. Toen partijvoorzitter Koos Vorrink ernstig ziek werd, leek Evert de natuurlijke opvolger. In 1955 werd Evert ook als voorzitter gekozen. Deze taak heeft hij slechts 5 jaar kunnen vervullen. In mei 1960 overleed Evert op 49-jarige leeftijd.