Joop den Uyl en Henk van den Burg (1982)

Op de foto zien we Joop den Uyl, die in de bloemen is gezet omdat hij op het congres in 1982 opnieuw als lijsttrekker werd gekozen. Hij wordt hier gefeliciteerd door de Tielse wethouder Henk van den Burg (wethouder in de gemeente Tiel van 1978 tot 1994). De foto is genomen in de voormalige Veilinghal van Tiel & Omstreken (de huidige Veilinghal bij het station), tijdens het landelijke PvdA-congres dat in 1982 in Tiel werd gehouden.

Henk van den Burg (geboren op 27 december 1930) werd eind jaren ’50/begin jaren ’60 politiek actief in de PvdA-afdeling van de voormalige gemeente Zoelen. Voor de Tweede Wereldoorlog werd deze afdeling (toen nog van de SDAP) opgericht door onder andere zijn oom Frans van den Burg, die zelf jarenlang raadslid en wethouder in Zoelen is geweest. Henk van den Burg komt zelf in 1962 ook in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Zoelen middels voorkeurstemmen. Hij was van beroep postbode en op jonge leeftijd tevens actief in de sport (hardlopen).

In 1970 werd hij tot part-time wethouder in Zoelen gekozen. Dit bleef hij tot de herindeling in 1978, waarbij het dorp waar hij woonde (Kapel-Avezaath) werd heringedeeld bij de gemeente Tiel. Na het afscheid van Jan van Uitert (wethouder van 1962 tot 1978) werd Jan den Hoed lijsttrekker. Den Hoed (wethouder van 1970 tot 1978) werd kort na de verkiezingen benoemd tot burgemeester van Nieuwlekkerland. Vanwege dit vertrek neemt de tweede wethouderskandidaat Henk van den Burg het vaandel over. Hij zou tot zijn afscheid in 1994 wethouder blijven. Vanaf 1986 was hij tevens loco-burgemeester. Van den Burg heeft in die periode diverse portefeuilles gehad, met name die van welzijn en onderwijs.