Bijdrage PvdA Tiel begroting 2021

Door Abdel Saddiki op 11 november 2020

Zojuist heeft onze fractievoorzitter Kamiel Gulikers de volgende tekst uitgesproken:

(Uitgesproken tekst geldt)

Voorzitter, de PvdA Tiel wil graag beginnen met bewondering voor onze maatschappij. Het Coronavirus is nog steeds onder ons, al 8 maanden. Er is zoveel anders dan begin dit jaar. Wie wist toen wat het woord Lock down inhield? Hoe onbeschoft was je wanneer je iemand niet de hand schud bij een eerste kennismaking, of een knuffel aan je moeder die je een tijdje niet had gezien. Of een discussie over wel of geen mondkapje? De veranderingen lijken soms klein maar zijn fundamenteel voor het dagelijks functioneren.

PvdA Tiel wil graag haar trots en dank uitspreken voor de wijze waarop onze maatschappij met deze crisis omgaat. Mensen in de zorg, de politie, onderwijspersoneel, vrijwilligers bij sport- en welzijnsverenigingen, ondernemers en gemeenteambtenaren. Vele dingen die normaal waren moesten in no time worden omgebouwd naar op afstand of via multimedia. En dat allemaal conform de telkens veranderende Coronamaatregelen.

Om een voorbeeld te benoemen: het inloopcentrum in de oude bioscoop in het centrum. Dit inloopcentrum is ontstaan door inzet van Mozaïek, het maatschappelijk werk van Tiel, en biedt een ontmoetingsplek voor ongeveer 100 jongeren die door de Coronacrisis thuis zaten opgehokt en dus de straat op gingen.

Goed om te zien dat er zoveel positieve energie kan ontstaan uit zo een negatieve situatie. Ik zie rust, ik zie resolutie, ik zie verantwoordelijkheid. Dank.

Ondanks de zware tijden, hebben we de afgelopen periode toch nog veel bereikt in Tiel. Mede dankzij PvdA Tiel is het Cruyffcourt behouden voor Tiel West. Het nieuwe zwembad nadert voltooiing. De hoofdwegen worden opgeknapt. De nieuwe MAVO is gereed en de renovatie van de vestiging aan de Heiligenstraat vordert gestaagd. Met de nieuwe plannen rondom het Veilingterrein krijgt het Tielse onderwijs huisvesting voor de toekomst. Dit zelfde Veilingterrein geeft ook ruimte aan nieuwe woningbouw waarmee een oud en rommelig stuk Tiel word opgeknapt en een goede impuls aan Tiel wordt gegeven. Op de achtergrond wordt hard gewerkt aan de realisatie van woningbouw op Passewaaij en er worden vele nieuwbouwwoningen gerealiseerd op andere locaties in onze stad. De Vlindertuin naast Zinder wordt omarmd. Recentelijk is gestart met de Sociale Poort Tiel, een lang gekoesterde wens van de PvdA Tiel om te komen tot wijkteams voor 0-100 waarmee we één loket creëren voor alle doelgroepen en leeftijden in het sociaal domein.

De bezuinigingen die nu voorliggen, liegen er niet om. Zij doen pijn maar zijn noodzakelijk. Er liggen nog risico’s in het verschiet zoals de gevolgen van de Coronacrisis en de herverdeling van het gemeentefonds. Door een eerlijke verdeling van de lasten en bezuinigingen krijgt Tiel een stevige basis om op verder te kunnen. De begroting is meerjaren sluitend met zelfs een plus aan de horizon. De provincie heeft haar waardering uitgesproken over de voorliggende begroting. Waar menig gemeente in Gelderland momenteel geen sluitende of slechts een boterzachte begroting kan opstellen, is het ons college gelukt om een verantwoorde en meerjaren sluitende begroting te realiseren met ruimte voor de toekomst. 

Want ja, we gaan investeren. In de toekomst van Tiel. Niet voor niets heeft de voltallige gemeenteraad vorig jaar de Toekomstvisie Tiel unaniem vastgesteld. Deze Toekomstvisie geeft de raad richting en drie hoofdkeuzes: 

  1. Gericht investeren in kwaliteit openbare ruimte en een aantrekkelijk centrum 
  2. Investeren in economische speerpunten zoals logistiek en handel, toerisme, recreatie en vrije tijd 
  3. Creëren van een betrokken, activerende en nuchtere aanpak binnen het sociaal domein 

De PvdA Tiel wil investeren in het kernwinkelgebied om deze compact, gezellig en toekomstbestendig te maken. De straten in de binnenstad worden autoluw gemaakt en fysiek opgeknapt waarbij we aansluiten bij de noodzakelijke vernieuwing van de riolering om zo kosten te besparen. Hiermee krijgt onze Tielse huiskamer een opknapbeurt die nodig is. Vanaf 2024 investeren we in de realisatie van een bijzondere woonwijk met onderwijslandschap op het oude Veilingterrein. In het buitengebied investeren we samen met de provincie en het waterschap in de versterking en het gastvrijer maken van de Waaldijk. Verder wordt de Bommelweg aangepakt om deze weg en de omgeving eromheen verkeersveiliger en duurzamer te maken. 

Voorzitter ik kom tot afronding. 

Voor de PvdA Tiel is de centrale vraag bij alle beslissingen:

In wat voor een Tiel willen wij leven en wat draagt daar aan bij? 

Zoals benoemd zijn bezuinigingen nodig om de financiën voor nu op orde te brengen. Maar de PvdA Tiel wil ook doelgerichte investeren in de toekomst van Tiel. Dat doen wij de komende jaren door te investeren in werken en leren, zorg en wonen. Zo werken we samen om onze gemeente vooruit te helpen. Een schone, aantrekkelijke en zorgzame gemeente. 

Dat pakket ligt nu voor. 

De PvdA Tiel vindt dit een verantwoorde meerjarenbegroting met toekomst voor Tiel.

Het is niet alsof we ambities aan het stapelen zijn, wij maken juist heldere keuzes o.b.v. de toekomstvisie.

Voorzitter, tot zo ver mijn bijdrage in het eerste termijn.

Abdel Saddiki

Abdel Saddiki

Mijn naam is Abdel Saddiki, getrouwd en de trotse vader van vier prachtige kinderen. In 1987 verliet ik Marokko op tienjarige leeftijd. Jaren daarvoor had mijn vader in Nederland al werk gevonden als gastarbeider, zo heette dat toen nog. Eerst deed hij zwaar en vuil werk in de metaalindustrie. Later werkte hij bij jamfabriek De

Meer over Abdel Saddiki