Door op 12 februari 2011

Co Verdaas: “Mensen weer gevoel geven dat ze er toe doen”

“We moeten de mensen weer het gevoel geven dat ze er toe doen”. Dat zei de Gelderse gedeputeerde Co Verdaas, lijsttrekker van de PvdA bij de verkiezingen voor provinciale staten, op een verkiezingsbijeenkomst in Tiel op donderdag 10 februari. Op die bijeenkomst voerde ook Ronald Plasterk het woord. Verdaas: “Bij een vleesverwerkend bedrijf zag ik hoe 250 mensen daar van zeven uur in de ochtend tot vier uur in de middag geslachte kippen op een machine drukken, filets snijden en restproducten malen. Met elkaar praten is door de herrie onmogelijk. Meer dan de helft is van niet Nederlandse afkomst. Een flink deel daarvan volgt, al dan niet vrijwillig, een cursus Nederlands in de vrije tijd. Na een uur in de productiehal te hebben rond gelopen was ik murw geslagen. Ik probeerde me voor te stellen hoe gemotiveerd je moet zijn om ’s avonds nog een cursus te volgen als het je overdag onmogelijk wordt gemaakt om met je collega’s een gesprek te hebben.

Later gaf ik een Engelstalig gastcollege aan studenten van de opleiding European Studies van de Universiteit Twente. Leergierige studenten die me het hemd van het lijf vroegen. Ze willen zo graag snappen hoe het er in Brussel, Den Haag en de provincie aan toe gaat. Om eerlijk te zijn, ik snap het zelf soms ook niet helemaal.

En dat is precies de tragiek van onze samenleving. Aan de ene kant mensen die in de machinerie van de fabriek, maar ook in de machinerie van de samenleving, volstrekt inwisselbaar zijn geworden. Die al lang niet meer willen begrijpen hoe ‘het’ werkt, maar enkel nog geconfronteerd worden met een systeem. Wie zou er in zo’n situatie niet boos door worden of extreme opvattingen gaan ontwikkelen? Aan de andere kant een jonge groep mensen, klaar om de wereld te veroveren en op te gaan in het complexe institutionele systeem en zelf te ervaren hoe ‘het’ werkt. Maar wellicht ook op een dag tot de ontdekking komen dat ze niet meer zijn dan een radertje in een machinerie die machtiger is dan henzelf. Mensen weer het gevoel geven dat ze er toe doen. Daar gaat het om. Dat moet ons allen binden”.