Door Nathan Gradisen op 29 oktober 2016

De Nacht van de Nacht: duistere zaken in Tiel

Vanavond en vannacht, zaterdag 29 oktober, is de Nacht van de Nacht. Daarbij vragen gemeenten, bedrijven en huishoudens aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling. ’s Nachts zijn gebouwen, snelwegen en straten verlicht. Dat zorgt voor veiligheid, maar vaak is er te veel en te felle verlichting. Dan is er sprake van lichtvervuiling.

Nederland is één van de meest lichtvervuilende landen ter wereld. Lichtvervuiling kan het dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Dat heeft negatieve effecten op de gezondheid van mensen. Sommige onderzoeken tonen zelfs een verband aan tussen lichtvervuiling en chronische ziekten. Ook veel dieren hebben last van lichtvervuiling. Vooral nachtdieren raken door de vele verlichting de weg kwijt. Bovendien kunnen te fel licht er ’s nachts voor zorgen dat je verblind raakt tijdens bijvoorbeeld het autorijden. Dat levert gevaarlijke verkeerssituaties op. Verder kost het natuurlijk veel energie en veel geld om al die felle lichten te laten branden.

Tijdens de Nacht van de Nacht vragen gemeenten, bedrijven en huishoudens aandacht voor deze gevolgen van lichtvervuiling door ’s avonds en ’s nachts hun lichten te doven. Op dit moment doen er een kleine veertig gemeenten mee. Dat doen zij door er in ieder geval voor te zorgen dat tijdens de Nacht van de Nacht ’s avonds en ’s nachts de lichten van het gemeentehuis uit zijn. Tiel doet nog niet mee, maar daar komt verandering in: op woensdag 26 oktober heb ik namens de PvdA een motie ingediend om ervoor te zorgen dat de gemeente Tiel vanaf 2017 meedoet aan de Nacht van de Nacht. De gemeenteraad heeft deze motie met een grote meerderheid aangenomen. Tiel gaat dus meedoen in 2017, maar wethouder Verspuij heeft laten weten dat de gemeente gaat proberen vanavond al mee te doen. Daarnaast gaat de gemeente Tiel vanaf volgend jaar meer aandacht besteden aan de Nacht van de Nacht.

Naast het doven van lichten, worden er ook activiteiten georganiseerd tijdens de Nacht van de Nacht. In de buurt van Tiel wordt bijvoorbeeld een kaarsjeswandeling georganiseerd op het landgoed Soelen in Zoelen. Ook Landgoed Mariënwaerdt doet mee en organiseert huifkartochten en landgoedwandelingen met een boswachter. Verder leert de scouting in Ommeren mensen navigeren in het duister door middel van de stand van de sterren.

Natuurlijk hopen we dat de gemeente volgend jaar niet de enige is in Tiel en dat ook in Tiel allerlei van dit soort leuke activiteiten georganiseerd gaan worden als de gemeente de Nacht van de Nacht meer aandacht geeft.

Voor meer informatie over de Nacht van de Nacht en de activiteiten die (in de buurt van Tiel) georganiseerd worden, zie www.nachtvandenacht.nl.

Nathan Gradisen

Nathan Gradisen

Mijn naam is Nathan Gradisen en ik ben fractievoorzitter van de PvdA Tiel. Ik in 1984 geboren in Tiel, waar ik ook ben opgegroeid. Nadat ik de middelbare school op het RSG Lingecollege heb gevolgd, heb ik rechten gestudeerd in Nijmegen. In het dagelijks leven ben ik bestuurjurist bij de provincie Noord-Brabant, maar ik woon

Meer over Nathan Gradisen