Door Nathan Gradisen op 2 december 2015

Geef als gemeente eens een compliment (en een prijs) weg

“Goh, wat zit je haar leuk!” Bijna iedereen zal het leuk vinden om een dergelijk compliment te krijgen. Als gemeenteraad geven we niet vaak complimenten. Meestal kijken we juist met een kritische blik naar onze stad en onze dorpen. Dat is ook niet zo gek: raadsleden zitten in de gemeenteraad om de gemeente mooier te maken. Ze benadrukken dus vooral waar het beter kan, niet waar het al goed gaat. Daarmee verliezen we als raad soms uit het oog dat er al veel fantastische dingen in onze stad en onze dorpen gebeuren. En die dingen verdienen vaak juist wel onze aandacht en onze complimenten.

Daarom heb ik namens de PvdA eind 2013 voorgesteld om bedrijven die maatschappelijk verantwoord en sociaal ondernemen te belonen. Er zijn namelijk veel bedrijven in onze gemeente die extra moeite doen om iets voor de Tielse samenleving te betekenen. Die bedrijven bieden bijvoorbeeld veel stageplekken aan of nemen mensen met een handicap in dienst. Ik heb toen heel simpel voorgesteld: geef deze bedrijven een compliment. Het hoeft niet veel te kosten: een mooie oorkonde en een fraai bosje bloemen doen al wonderen. Geef de bedrijven aandacht en zet ze in het zonnetje. De bedrijven zijn er blij mee en andere bedrijven komen misschien op het idee om ook wat extra’s te gaan doen voor de maatschappij. Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen.

Eén van de bedrijven die zich inzet voor de Tielse samenleving is het Tiels Schoonmaakbedrijf (TSB Industrial Cleaning). Daarom heeft het Tiels Schoonmaakbedrijf op 1 december 2015 als tweede bedrijf een oorkonde gehad van de gemeente, uit handen van PvdA-wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld. Het Tiels Schoonmaakbedrijf krijgt deze prijs omdat het bedrijf mensen een werkplek geeft aan mensen die al op jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben gekregen. Volgens het college van b en w van de gemeente stelt het Tiels Schoonmaakbedrijf daarbij het sociale aspect boven het zakelijk aspect. Bovendien is er een prettige samenwerking tussen het bedrijf en de gemeente, zo geeft het college aan.

In april 2015 had Smit Plastic al een oorkonde gekregen voor hun inzet voor de maatschappij. Bij Smit Plastic werken ongeveer 20 mensen met een verstandelijke beperking, vanuit zorgorganisatie ’s Heeren Loo. Deze mensen werken mee met het productie-, montage of assemblagewerk van het bedrijf. De samenwerking tussen Smit Plastic en ’s Heeren Loo bestaat al sinds 2006. Smit Plastic en ’s Heeren Loo zijn hier allebei enorm tevreden over.

Het heeft een tijdje geduurd na ons voorstel van eind 2013 om complimenten te geven aan bedrijven die extra moeite doen om zich in te zetten voor de Tielse samenleving. Maar inmiddels heeft het college van b en w ons voorstel vol enthousiasme enorm goed opgepakt. En daarvoor verdient het college weer oprecht de complimenten van de fractie van de PvdA!

Nathan Gradisen

Nathan Gradisen

Mijn naam is Nathan Gradisen en ik ben fractievoorzitter van de PvdA Tiel. Ik in 1984 geboren in Tiel, waar ik ook ben opgegroeid. Nadat ik de middelbare school op het RSG Lingecollege heb gevolgd, heb ik rechten gestudeerd in Nijmegen. In het dagelijks leven ben ik bestuurjurist bij de provincie Noord-Brabant, maar ik woon

Meer over Nathan Gradisen