Door Dave Verbeek op 9 juni 2016

Gevaarlijk hoog gras aanpakken

Op meerdere wegen in Tiel groeit het gras in de zomermaanden tot onoverzichtelijke hoogtes. Zelf woon ik in Passewaaij, waar ik elk keer bij de Schaarsdijkweg en de rotonde bij de Ophemertsedijk zeer voorzichtig de rotondes overga. Met de auto ben ik bang om met name de kleine fietsers over het hoofd te zien, met de fiets ben ik bang dat automobilisten mij over het hoofd zien.

Te vaak zie je op deze plaatsen een auto vol in de ankers gaan. Meestal gaat het (net) goed, maar soms is dat ook niet het geval. In het vroege voorjaar van 2014 viel mij dit al op en heb ik dit namens de PvdA aangekaart. Kort daarna vond er een triest ongeluk plaats. Dit was voor de gemeenteraad aanleiding om actie te ondernemen. Door het zetten van flinke druk hebben we het voor elkaar gekregen dat zichtlijnen worden gemaaid; kleine stukken gras bij kruisingen worden kort gehouden om het overzicht aan de fietser en automobilist terug te geven.

Helaas laat de uitvoering van deze maatregel te wensen over. Sommige zichtlijnen zijn zo smal gemaaid, dat je fietsers alsnog op het allerlaatste moment ziet. Het frustrerende voor inwoners die constant meldingen doen van deze plekken, is dat zij dit elk jaar opnieuw moeten melden en deze blijkbaar niet onthouden worden. Zeker voor de gevaarlijke punten is dat onbegrijpelijk. De Schaarsdijkweg is hier een goed voorbeeld van; een kruising die sowieso al gevaarlijk is als je wel goed overzicht hebt, laat staan als overzicht ontbreekt. Als hierover terechte meldingen worden gedaan, mag je verwachten dat deze onthouden en consequent aangepakt worden. Bovendien kan de gemeente ook zelf inzien dat bepaalde plekken meer aandacht verdienen omdat ze sowieso al gevaarlijk zijn.

De PvdA gaat dit onderwerp opnieuw aankaarten, de verkeersveiligheid dient altijd gewaarborgd te zijn. Op gevaarlijke plekken moeten de zichtlijnen breder worden gemaakt en deze dienen standaard van extra aandacht te worden voorzien. Dit allemaal zodat zowel fietsers als automobilisten bij kruisingen de situatie kunnen overzien en zich veilig door Tiel kunnen verplaatsen.

Dave Verbeek

Dave Verbeek

De afgelopen jaren zijn de verschillen tussen inwoners in ons land en onze gemeente sterk toegenomen. Oudere mensen hebben veel meer moeite met het vinden van een geschikte baan. Heb je zorg nodig? Reken dan op stevige eigen bijdrages die je moet betalen, ook al moet je rondkomen van een minimaal loon of een uitkering.

Meer over Dave Verbeek