Door op 26 januari 2011

Hans Spekman in Kesteren: “Rutte erkent dat de mensen er flink op achteruit gaan”

De PvdA heeft uitgerekend dat het gezin van een leraar met twee kinderen er door de maatregelen van het kabinet-Rutte en netto per jaar 1316 euro op achteruit gaat. “Rutte heeft in de Eerste Kamer toegegeven dat dit bedrag klopt”, aldus Tweede Kamerlid Hans Spekman tijdens een PvA-verkiezingsbijeenkomst op 26 januari in de Vicary in Kesteren.
“Veel mensen zullen de bezuinigingen pas gaan voelen in 2012, terwijl men juist nu nog de mogelijkheid heeft om veranderingen aan te brengen, door in ieder geval te gaan stemmen op 2 maart, en het liefst op de PvdA, omdat het eerlijker moet.”

Spekman constateerde verder dat Rutte c.s. de bijstand bewust verlagen vanuit de redenering dat “de mensen dan hun best gaan doen om uit de problemen te komen”. ”Het korten van een uitkering vanuit deze filosofie is volstrekte onzin. Om vooruit te kunnen komen in het leven moeten er kansen zijn die je kunt grijpen. Op deze kansen wil dit rechtse kabinet nu juist gaan bezuinigen.”

Het PvdA-kamerlid maakt zich ook zorgen over de arbeidsmarkt die minder kansen biedt op een vaste baan. Met onder meer als gevolg dat er minder aan pensioen kan worden opgebouwd. “Veel werkgevers weten gemakkelijk van het personeel af te komen. De werkgevers moeten meer verantwoordelijkheid tonen. Als ze zich gedragen als slechte werkgevers, zullen we hen dat moeten laten voelen.”

“Ook zie je steeds meer gedwongen ZZP-constructies omdat werkgevers voortdurend drukken op de lonen. Dit haalt de solidariteit uit de sociale zekerheid en de samenleving, waardoor verschillen groeien tussen ouderen en jongeren, tussen zieke en gezonde mensen.” aldus Spekman. Hij wil dat vakbonden een sterkere rol gaan opeisen om de collectiviteit te versterken op de arbeidsmarkt en om te zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en een eerlijke CAO. “Armoede zorgt vooral voor isolement. De mensen moeten weer bij de samenleving betrokken worden, in plaats van hen uit elkaar te drijven en ze bang te maken, zoals het kabinet-Rutte doet,” aldus Spekman, die zich ten doel heeft gesteld “de slechte plannen van Rutte te bestrijden en zo de huidige regeling hondsmoe te maken.”
De druk bezochte bijeenkomst in Kesteren was georganiseerd door de PvdA Neder-Betuwe in samenwerking met de PvdA Tiel.