Door Nathan Gradisen op 30 november 2017

Statiegeld op blikjes en flesjes

In de gemeente Tiel hebben we last van zwerfafval. Eerder heeft de gemeenteraad daarom besloten om in 2018 vaker het zwerfafval weg te laten halen, vooral in de binnenstad. Het is goed dat er beter opgeruimd gaat worden, maar nog beter zou zijn als de troep helemaal niet op straat zou liggen. En daar wil de PvdA Tiel ook iets aan doen.

 

Probleem: zwerfafval van flesjes en blikjes

Er is allerlei onderzoek gedaan naar zwerfafval. Zo blijkt dat 40% van het zwerfafval bestaat uit kunststof flesjes en blikjes. Onderzoekers schatten in dat het om 50 tot 100 miljoen flesjes en om 100 tot 160 miljoen blikjes per jaar gaat. Voor de gemeente Tiel gaat het dan om 120.000 tot 240.000 flesjes en 240.000 tot 400.000 blikjes die per jaar op straat terecht komt. Dat zijn enorme hoeveelheden.

Oplossing: statiegeld op alle flesjes en blikjes

Er bestaat al statiegeld op grote flessen. De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft laten onderzoeken wat het effect zou zijn als er ook statiegeld zou worden ingevoerd op kleine flesjes en blikjes. Uit dit onderzoek blijkt dat het zwerfafval van flesjes en blikjes dan met 70 tot 90% afneemt. Dat zou voor de gemeente Tiel betekenen dat er 85.000 tot 225.000 flesjes en 170.000 tot 355.000 blikjes per jaar minder in het milieu komen.

Voorstel PvdA Tiel

Er zijn 21 verschillende organisaties die laten weten dat ze het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes een goed idee vinden. Zij hebben zich verzameld onder de naam Statiegeldalliantie. Omdat de PvdA Tiel dat ook een goed idee vindt, heeft de PvdA Tiel in de gemeenteraad van 29 november 2017 voorgesteld om de gemeente Tiel te laten aansluiten op de Statiegeldalliantie. Omdat de Tweede Kamer binnenkort praat over het onderzoek, heeft de PvdA ook voorgesteld om een brief aan de Tweede Kamer te schrijven over ons standpunt. Een groot gedeelte van de gemeenteraad was het met ons eens, dus de gemeente Tiel sluit aan bij de Statiegeldalliantie en ook versturen we de brief aan de Tweede Kamer.

Nathan Gradisen

Nathan Gradisen

Mijn naam is Nathan Gradisen en ik ben fractievoorzitter van de PvdA Tiel. Ik in 1984 geboren in Tiel, waar ik ook ben opgegroeid. Nadat ik de middelbare school op het RSG Lingecollege heb gevolgd, heb ik rechten gestudeerd in Nijmegen. In het dagelijks leven ben ik bestuurjurist bij de provincie Noord-Brabant, maar ik woon

Meer over Nathan Gradisen