Door Kamiel Gulikers op 14 november 2018

Begrotingsraad

Op woensdag 14 november 2018 vond de Tielse begrotingsraad plaats. Daarbij heb ik namens de PvdA vooruitgeblikt op het aankomende jaar. Hieronder vindt u mijn bijdrage.

“De afgelopen maand hebben we gezien dat ziekenhuizen failliet kunnen gaan, dat banken en multinationals miljarden aan belasting kunnen ontduiken door ingewikkelde constructies, en dat Den Haag de dividendbelasting voor het zelfde grootkapitaal wil afschaffen, of toch niet. Tegelijkertijd zien we dat veel mensen het zwaar hebben. Ze moeten hun zorg zelf organiseren in een wildgroei aan regels en raken steeds meer baanzekerheden kwijt door flexibilisering en het uitkleden van hun arbeidsvoorwaarden. Gelukkig zien we dat het aantal mensen dat gebruik moet maken van de voedselbank in Tiel is afgenomen van 133 gezinnen naar 70. De aanpak van de schuldhulpverlening vanuit de gemeente waar de PvdA Tiel zich hard voor heeft gemaakt, heeft hier een bijdrage aan geleverd. Maar dat de voedselbank in Nederland nog nodig is, is natuurlijk triest. De afstand tussen kansrijken en kansarmen in ons land en onze gemeente nemen nog steeds verder toe.

Tegenstellingen tussen mensen worden in onze samenleving ook steeds verder uitvergroot, media en politiek gebruiken steeds vaker die tegenstellingen om hun eigen doelen te behalen, in plaats van hun invloed te gebruiken om mensen bij elkaar te brengen en houden. Het is ook zo makkelijk. Klagen is de norm op social media en als gemeente ben je al snel de gebeten hond. Staat er weer een winkel leeg in het centrum? Komt door de gemeente. Heeft een inwoner blikjes en papier in het park gegooid, ligt aan de gemeente. Regent het? Dat heeft de gemeente ook weer niet aangepakt. In zo een setting is het een uitdaging om ongefundeerd commentaar naast je neer te leggen maar wel oog te houden voor de oprechte en constructieve opmerkingen uit de samenleving.

Dus luister naar de inwoners, de AVRI medewerkers, de zorgverleners of de ondernemers. Zij weten wat speelt en wat nodig is. En zij begrijpen ook wel dat niet altijd alles kan. Maar een goede beslissing kent twee kanten: de juiste afweging van de voor en nadelen maar ook de heldere uitleg van de gemaakte keuzes. Maak dan ook gebruik van je contacten in de samenleving, breng je argumenten aan tafel in de raad en ga de discussie aan. Want we hebben elkaar nodig.

Het is een interessante rit geweest vanaf de verkiezingen in maart tot waar we nu zijn. Eerst de stoelendans wie een coalitie kan vormen en wie niet. Vervolgens een tijd ezeltje prik tussen coalitie en oppositie. Helaas zijn we nog niet toe aan koekhappen maar gelukkig merk ik wel dat we elkaar in de raad steeds meer weten te vinden op onderwerpen.
Ik ben blij dat we in Tiel altijd een constructieve raad hebben gehad. Niet hullie en zullie maar samen inhoudelijk zoeken naar de weg vooruit. Natuurlijk hoeven we het niet altijd met elkaar eens te zijn. Maar een open houding met oog voor ieders belang in de samenleving, alleen zo gaat het werken. De uitdagingen zijn groot en we hebben elkaar nodig.

De gemeente zit in zwaar financieel weer, vooral op het dossier jeugdzorg. Het geld wat wij voor jeugdzorg krijgen vanuit Den Haag, is een vast bedrag per inwoner. Maar onze gemeente heeft heel veel inwoners die gebruik maken van zorg, terwijl een gemeente als Laren of Bloemendaal er heel weinig hebben, en toch hetzelfde bedrag ontvangt als Tiel. Dan voel je aan je water dat de verdeling niet logisch is, maar wel zo gemakkelijk voor de centrale overheid. Daarnaast zien we hier ook een schaduwzijde van de centrumfunctie die Tiel vervuld in de regio. Wij hebben de voorzieningen voor meer specialistische en dus vaak duurdere zorg. Dan trek je dus ook de zorgvragers uit de regio aan maar dan zonder extra budget om deze mensen te helpen. Voor Tiel betekend het in ieder geval een fors structureel tekort waar we een oplossing voor moeten vinden, en snel. Het laatste nieuws is een stevige maar eenmalige bijdrage uit het Fonds tekortgemeenten jeugd en WMO. Dat is mooi maar we zijn er nog niet en moeilijke beslissingen liggen in het verschiet.

Voor de PvdA is zorg meer dan alleen het verzorgen. Kwaliteit van zorg draait voor ons om vertrouwen, persoonlijk contact en bereikbaarheid. We hebben liever dat zorgverleners tijd hebben voor een praatje dan dat zij hun tijd moeten besteden aan bureaucratie en administratie. Daarnaast is voorkomen beter dan genezen, dus blijft de PvdA Tiel zich inzetten voor preventie. Het succes van de jeugdwijkteams laat zien dat wijkteams voor alle leeftijden onmisbaar zijn. Zo houden we ook zorgvoorzieningen in de wijk persoonlijk en bereikbaar. Ik citeer hier graag Meno Tomatala, een Tiels icoon uit de zorgsector: ”Leg de verbindingen tussen mensen en organisaties, de afstemming van vraag en aanbod van wat mensen nodig hebben, luister naar wat er leeft en neem in samenspraak beslissingen. Het verbinden is daar zo belangrijk bij en juist dat besef is vervlochten met de werkwijze van de PvdA Tiel”.

Uitgangspunt bij de zoektocht naar een langdurig sluitende begroting voor de opvolgende jaren is “onze inwoners zo weinig mogelijk belasten, zowel financieel als qua dienstverlening”. We zullen dan ook opzoek gaan naar de balans tussen de mens en financiën.

Tiel heeft veel te bieden voor haar inwoners en er zit veel positieve energie op diverse projecten. De grootschalige aanpak van de huisvesting van het Lingecollege is inmiddels gestart en verloopt volgens planning. Dit is goed voor het onderwijs in onze gemeente en regio. In 2019 wordt het nieuwe zwembad gerealiseerd ter vervanging van het verouderde zwembad. De aanbesteding hiervan is geslaagd en heeft een mooi plan opgeleverd. De startersleningen worden opengesteld waarmee starters sneller hun eerste koopwoning kunnen kopen om zo door te stromen op de woningmarkt. Dit verlicht dan weer de druk op de sociale huursector. Graag horen wij dan ook van het college wanneer dit fonds in werking komt. Verder zijn wij ook benieuwd of er al nieuwe ontwikkelingen te melden zijn over de woningbouwlocaties Veilingterrein en de nieuwe buurten van Passewaaij.

Daarnaast wil de PvdA Tiel dat volgend jaar de Stadsmakelaar start met de aanpak van de winkelleegstand in de binnenstad. De stadsmakelaar kan onafhankelijk van gemeente en ondernemers contacten leggen binnen en buiten de stad. Hij of zij zorgt ervoor dat nieuwe ondernemers die zich in onze binnenstad willen vestigen daarbij worden geholpen. Maar hij begeleidt ook bestaande winkeliers in de aanloopstraten die mogelijk naar de kern van het winkelgebied in Tiel willen verhuizen. Op deze manier willen wij een grotere concentratie van winkels en horeca in de binnenstad creëren zodat er minder leegstand is en de ondernemers elkaar kunnen versterken. Daarmee wordt het kloppend winkelhart van Tiel behouden voor de toekomst.

Om het centrum nog verder te versterken willen wij ook inzetten op stadspromotie. De PvdA Tiel is van mening dat de Zaak van de stad, waar alle toeristische informatie overzichtelijk wordt aangeboden, een meer prominente plaats moet krijgen in de stad. Wat nu helaas is verworden tot een wat oneerbiedig rekje met foldermateriaal, moet meer recht doen aan wat Tiel en de regio te bieden heeft. Hierbij zien wij een verbinding tussen het toeristische informatiepunt en het aanbieden van lokale producten zoals fruit en flipje artikelen, aangeboden in de Zaak van de stad, prominent in de lobby van Zinder, als een kansrijk initiatief. Een mooi verbindingspunt voor alle vrijwilligersorganisaties en ondernemers die de stad Tiel een warm hart toe dragen. PvdA Tiel dient hiertoe, samen met de PvdB, VVD, CDA, CU en GroenLinks vandaag een motie in om het college aan te sporen hier werk van te maken.”

Kamiel Gulikers

Kamiel Gulikers

Mijn naam is Kamiel Gulikers. Sinds 2007 woon ik met mijn vrouw in Tiel en inmiddels ben ik de gelukkige vader van Egle en Bren. Ik werk als Accountmanager-bedrijven bij de gemeente Zaltbommel. Daaraast ben ik fervent liefhebber van boeken en reizen, maar bovenal van lekker koken en gezelligheid. Ik zie mijzelf als een sociale

Meer over Kamiel Gulikers