Zojuist heeft onze fractievoorzitter Kamiel Gulikers de volgende tekst uitgesproken:
(Uitgesproken tekst geldt)
“Via e-mail heb ik begrepen dat de wethouder financiën, Marcel Melissen, deze vergadering helaas moet missen i.v.m. corona perikelen. Ik wens hem vanaf deze plek beterschap toe. In zijn mail geeft hij aan momenteel te genieten van een boek welke hij namens de raad heeft gekregen. Het boek gaat over de astronomie. Dergelijke kennis is onontbeerlijk bij een begrotingsraad. Zwarte gaten, donkere materie en de oerknal, dit alles willen wij vandaag vermijden in dit debat.
Het gaat goed in Nederland, althans de economie draait weer als nooit te voren ondanks de Corona crisis. De aandelen koersen vieren hoogtij, de huizenprijzen zijn astronomisch en ons land heeft nog nooit zoveel miljardairs gekend. Maar als het overall goed gaat betekend dat nog niet dat het overal goed gaat. Vele mensen hebben het zwaar en zien geen vooruitgang.
Helaas viert ook de klassenongelijkheid hoog tij. De impact van de plek en het gezin waar je geboren wordt, is steeds groter i.p.v. kleiner. Vorig jaar las ik een prijswinnende beschouwing van Anouk Kootstra met de titel “een jas die past”. Dit verhaal begint met de zin “Mijn eerste courgette at ik in september 2005”. De jas gaat over klassenongelijkheid en hoe diepgaand de gevolgen hiervan zijn. Armoede is af te lezen aan een kledingstuk, aan waar je met vakantie bent geweest, welke muziek je luistert en je voorkeur qua eten.
Het boek “De onmisbaren” van Ron Meyer gaat over verpleegkundigen, schoonmakers, vuilnismannen en pakketbezorgers. Tijdens de coronacrisis zagen wij weer hoe belangrijk ze zijn, maar dat zien zij nog altijd niet terug op hun salarisstrook. Hoe is het mogelijk dat juist deze onmisbare beroepen zo vaak lage lonen, grote onzekerheden en een hoge werkdruk hebben? Tijdens de coronacrisis lopen zij ook nog de grootste risico’s en krijgen de hardste klappen. Uiteindelijk gaan mensen uit deze sociale klasse zes jaar eerdere dood dan de andere klassen, en dat vaak na een langer ziekte bed.
Deze klasse wordt vaak versleten als dom, lui en zonder ambitie. Want wij leren tegenwoordig heel snel dat succes een keuze is, afhankelijk van je inzet. Maar de meritocratische boodschap hierachter is dat mensen in slechtere posities hun falen aan zichzelf te wijten hebben. Het legitimeert welvaart en geeft een excuus om andere niet te helpen. Immers jij hebt alles zelf verdient en de andere zal wel zelf schuld hebben aan zijn falen.
Ik stip nog maar eens een keer de film “I, Daniel Blake” aan. In deze film volgen wij een goedzak van een timmerman die helaas door ziekte een uitkering moet aanvragen en dan verstrikt raakt in de bureaucratie van de Engelse verzorgingsstaat. In Nederland ontdekken wij nu pas beetje bij beetje welke puinhopen onze overheid kan creëren wanneer ondoordachte regels zonder ziel of verantwoordelijkheidsgevoel worden doorgedreven. Denk aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire of de onmenselijke behandeling van defensie medewerkers die jarenlang werden blootgesteld aan kankerverwekkende verf met chroom-6.
Ook in Tiel wonen vele onmisbaren. Mensen die iedere dag ten dienste staan van ons allen. Mensen die zes jaar eerder dood gaan. Het is hoog tijd om meer oog te hebben voor elkaar. Om te investeren in mensen. Om elkaar te ondersteunen en begrip voor elkaar te hebben.
De afgelopen periode heeft deze coalitie veel bereikt in moeilijke tijden. Het Tielse onderwijs heeft een nieuw gebouw voor de MAVO en de locatie Heiligestraat van het Lingecollege heeft een ware metamorfose ondergaan. We hebben een nieuw zwembad gerealiseerd. De Waalkade is aangepakt en Tiel is een Vlindertuin rijker. Er zijn startersleningen verstrekt voor mensen die hun eerste woning wilde kopen. Er is een hele zwik aan woningbouwplannen vlot getrokken. Ik noem Kop van Waal, Vijverterrein, Vahstalterrein, Beursplein, Lingedijk en Muggenborch in Kapel Avezaath. Voor de komende jaren staat het Bleekveld, Veilingterrein en de uitbreiding van Passewaaij met buurten 9, 10 en 11 in de planning. De veiligheidscijfers lieten de afgelopen jaren een sterke daling zien qua incidenten, vooral het aantal woninginbraken nam sterk af. Was corona toch nog ergens goed voor? De afgelopen maanden zien wij deze cijfers helaas weer langzaam toenemen. Ook veiligheid blijft om aandacht vragen. De Sociale poort is van start gegaan waarmee de gemeente één centraal informatie- en adviespunt heeft gecreëerd voor alle vragen rondom zorg, hulp en welzijn. De PvdA Tiel heeft zich sterk gemaakt voor de Tielse slachtoffers van het drama dat eufemistisch de toeslagenaffaire is gaan heten. Deze mensen verdienen onze hulp en ondersteuning voor het gruwelijke onrecht dat hun door de overheid is aangedaan.
In dezelfde periode hebben we ook heel stevig moeten bezuinigen. Oplopend tot € 7,5 miljoen vorig jaar. Het is ons gelukt om de zwakkeren in onze gemeenschap zoveel mogelijk te ontzien. Maar toch doen deze bezuinigingen pijn. Gelukkig is het gelukt om de balans voor de gemeente Tiel voor de komende jaren op orde te krijgen. De gemeente is door een zware storm gekomen maar ligt op koers. Daarvoor wil ik dit college bedanken want het was en is echt niet altijd makkelijk.
Voor 2022 hebben we een overschot op de begroting staat en dankzij de coronagelden kunnen we in ieder geval de financiële negatieve effecten opvangen. PvdA Tiel kiest er dan ook voor om verstandig te investeren in mensen, in onze gemeenschap.
Daarom dient de PvdA vandaag een motie in om de bezuiniging op de individuele inkomenstoeslag terug te draaien. De individuele inkomenstoeslag is er voor inwoners die drie jaar achter elkaar van een inkomen op bijstandsniveau moeten rondkomen. De toeslag is bedoeld om hoge kosten op te vangen, waarvoor men niet kan sparen vanwege dat langdurig laag inkomen. Denk hierbij aan een auto die opeens stuk gaat of een wasmachine. Hiermee ontzien wij mensen die, juist in de coronacrisis, hard zijn geraakt.
Wij dienen ook een amendement in voor de uitvoering van een eerste pilot aanpak van de wijken Tiel West en De Hennepe in 2022 voor € 100.000,-. De afgelopen tijd zijn in samenwerking met inwoners van deze wijken twee wijkplannen opgesteld. De PvdA Tiel ziet de werkzaamheden die uit deze wijkplannen volgen graag uitgevoerd. Op deze manier worden de meest prangende zaken in de beide wijken aangepakt en kunnen wij in pilot verband evalueren hoe een dergelijke wijkaanpak bevalt.
Verder dienen wij een motie tweetal moties in om de aanpak vanuit het sociaal domein te versterken. Een voor het zoeken naar de inzet van een data analist in het sociaal domein en een voor de professionalisering van het inkoopproces rondom de WMO en Jeugdhulp.
Daarnaast dienen wij een motie van de PvdB mee in om de bezuiniging op het mantelzorgcompliment terug te draaien. Hiermee geven wij ook deze onmisbaren in Tiel een steuntje in de rug.
Verder dienen wij de volgende moties mee in met diverse andere partijen:
Motie bindingsdag gemeente ambtenaren van Tiel
Motie uitstel OZB verhoging van 1%
Motie ondersteuning verenigingsleven
En nog een amendement voor de ombuiging van een budget voor de controles in het kader van de huisvesting arbeidsmigranten.
Met deze moties en amendementen wil de PvdA Tiel een nieuwe impuls geven aan de Tielse samenleving. Ook naar de directe toekomst toe willen wij meer investeren in mensen. Daarnaast moeten we ook de komende jaren fors inzetten op onder andere energiebesparing, duurzame opwekking, warmtetransitie en klimaatadaptatie.
Voor de PvdA Tiel is de centrale vraag bij alle beslissingen: in wat voor een Tiel willen wij leven en wat draagt daar aan bij? PvdA Tiel staat voor een stad waar mensen elkaar zien, respecteren en helpen.”