Een duurzame en groene stad

Verduurzamen zonder geldzorgen

De klimaatcrisis aanpakken
Door huizen te isoleren, van het gas te halen en te voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen, gaat Tiel bijdragen aan de aanpak van de klimaatcrisis. Deze investeringen mogen echter niet zorgen voor geldproblemen bij de bewoners.

Daarom willen we goede afspraken maken met woningcorporaties. Naast subsidies moeten inwoners met een eigen huis en een lager inkomen geld kunnen lenen bij een regionaal duurzaamheidsfonds. De lening kan vervolgens (deels) worden afgelost met de besparingen van bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen.

Heet, droog en extremen
De wetenschap is er duidelijk over: door de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 neemt de gemiddelde temperatuur op aarde toe, wat tot desastreuze gevolgen zal leiden over de hele wereld. De overstromingen in Limburg, de escalerende hittegolven en de aanhoudende droogte zijn hier voorbeelden van. Zelfs in de meest optimistische scenario’s zal de temperatuur met gemiddeld anderhalve graad stijgen. In Tiel moeten wij niet alleen ons steentje bijdragen door te verduurzamen, wij moeten ons ook voorbereiden op de effecten die klimaatverandering zal brengen.

Daarom willen wij in de gemeente concrete stappen maken voor verduurzaming. We maken afspraken met woningcorporaties, kijken naar ons eigen gemeentelijke vastgoed en we stellen duurzame eisen aan nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zoals wijken en bedrijventerreinen.

In de komende jaren ontwikkelen we concrete plannen voor het gasloos maken van onze wijken en dorpen. Ook willen we de samenwerking met inwoners en bedrijven versterken, bijvoorbeeld door lokale initiatieven te ondersteunen en particuliere eigenaren gemakkelijk te laten aansluiten bij grootschalige verduurzamingsoperaties in een wijk.

De openbare ruimte vergroenen
We willen stad en dorpen mooi en leefbaar houden ondanks klimaatverandering. Hiervoor moeten we onze stad groener maken en natuur behouden. Zo halen wij niet alleen meer CO2 uit te atmosfeer, maar dragen we ook ons steentje bij aan het tegengaan van overstromingen. Daarnaast blijft een groene stad koeler tijdens de zomerperiode. Zo dragen we bij aan de klimaatadoptie van onze gemeente.

Regionaal maken we afspraken over de opwekking van duurzame energie. Daarbij geldt dat de gemeente Tiel zijn verantwoordelijkheid moet nemen om locaties voor opwekking aan te wijzen, maar dat in verhouding minder grond beschikbaar is dan in omliggende gemeenten. Naast het goed benutten van dakoppervlak zien we locaties langs bestaande infrastructuur als kansrijk.

Dit hebben we gedaan

  • De gemeente heeft diverse subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen of isoleren van woningen.
  • We geven subsidies voor het verwijderen van harde bestratingen uit particuliere tuinen. Hiermee sluiten we aan bij de landelijke actie ‘Steenbreek’.
  • Bij nieuwbouwplannen hebben we nadrukkelijke aandacht voor groene inrichting, duurzaamheid en klimaatbestendigheid.
  • We hebben regionaal afspraken gemaakt over opwekking van duurzame energie in de regionale energiestrategie.

 Dit gaan we doen

  • De gemeentelijke leningen, subsidies en acties voor verduurzaming en adaptatie continueren.
  • Afspraken maken met woningcorporaties over het versneld verduurzamen van woningen en daar waar mogelijk particuliere eigenaren laten aansluiten bij verduurzamingsoperaties.
  • Gemeentelijke gebouwen zo snel mogelijk CO2-neutraal maken.
  • Een duurzaamheidstoets invoeren bij het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente;
  • Nieuwe bedrijventerreinen zullen aan strengere duurzaamheidseisen moeten voldoen, zoals het zelf opwekken van energie en energiezuinig bouwen.
  • Armoedeval door energiemaatregelen moeten voorkomen worden. Hierom willen we een regionaal fonds instellen voor mensen met een laag inkomen, die hierbij geld kunnen lenen en aflossen met bijvoorbeeld het bedrag wat bespaard is.
  • De witgoedregeling moet weer een gift worden wanneer er een energiezuinig witgoed wordt aangeschaft.
  • Investeringen in isolatie van woningen onderdeel maken van de bijzondere bijstand, zodat ook armere gezinnen kunnen investeren in een lager energieverbruik.

Lokale initiatieven om duurzame energie op te wekken ondersteunen met advies en subsidies.