Een gezonde stad met zorg voor iedereen

Geld mag nooit in de weg staan van goede zorg
Afgelopen periode hebben we gezien dat Covid-19 voor iedereen een andere impact heeft gehad. Zekerheden vielen weg, sociale contacten werden minder en zorg moest door alle maatregelen anders worden ingericht. Dit heeft geleid tot toename van depressieve gevoelens en eenzaamheid, toename van huiselijk geweld, maar ook tot een toename van wachtlijsten in de zorg. Iedereen moet het gevoel krijgen (weer) gezien en gehoord te worden. Dit betekent ook dat inwoners moeten weten waar ze terecht kunnen en dat er aandacht is voor laaggeletterheid om dit te bereiken

(Medische) zorg voor iedereen betaalbaar en bereikbaar
Uitgangspunt van de PvdA is dat iedereen recht heeft op betaalbare zorg en dat deze hulp op korte termijn beschikbaar is. En dit op alle gebieden in de zorg. Professionals zijn georganiseerd in brede wijkteams die hun omgeving goed kennen en voor inwoners van elke leeftijd toegankelijk zijn. Vanuit de wijkteams kunnen ze zelf ondersteuning bieden of doorverwijzen als dit nodig is. Maatwerk is het uitgangspunt. Budget van de gemeente mag nooit een belemmering te zijn om de zorg te leveren die nodig is. Maar ook de eigen financiële situatie van een inwoner mag nooit een reden zijn om geen goede zorg te ontvangen. We voorkomen stapelingen van eigen bijdragen, houden zorgvoorzieningen betaalbaar en zetten ons er in het bijzonder voor in dat afkomst en inkomen geen invloed hebben op de gezondheid van inwoners.

Naast de hulp vanuit wijkteams zijn welzijnswerkers vrij toegankelijk en kunnen er laagdrempelig gesprekken gevoerd worden met de praktijkondersteuners bij de huisarts. Deze zijn er zowel voor jeugdigen als volwassenen. Voor de PvdA is het belangrijk dat ook ziekenhuis Rivierenland een functie houdt voor onze regio en dat we goed zorgen voor de medewerkers. Er moet aandacht zijn wachtlijsten, maar ook voor de werkdruk. Kansen liggen erin om te kijken hoe de medische wereld en bijvoorbeeld de GGD, de WMO en welzijnswerk elkaar kunnen versterken om druk te verminderen en goede zorg te leveren voor inwoners.

Jeugd en zorg
Goede zorg voor kinderen en jongeren hangt samen met andere levensgebieden. Wij vinden dat iedereen gelijke kansen verdient, vanaf de geboorte. We moeten breed kijken naar wat jeugdigen en hun ouders nodig hebben. Opvoedondersteuning moet laagdrempelig toegankelijk zijn, ook bij lichte vragen. Het hebben van een diagnose mag geen voorwaarde zijn om hulp te krijgen. Voor jongeren moet er aandacht zijn. Het is van belang dat er voldoende jongerenwerkers zijn die vanuit een laagdrempelige vertrouwensrelatie aansluiten bij wat er nodig is. Daarmee kunnen zij  zwaardere zorg voorkomen.

Ouderen en mantelzorg
Voor PvdA Tiel is het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en een beroep kunnen doen op voorzieningen waardoor ze kunnen participeren in de maatschappij. Ook als er meer zorg nodig is, dan moet dit binnen de gemeente beschikbaar zijn. Er wordt ingezet op een dementievriendelijke gemeente. Mantelzorgers zijn erg belangrijk in onze samenleving en verdienen onze aandacht. PvdA zet zich in op voorzieningen waardoor mantelzorgers (tijdelijk) ontlast kunnen worden waardoor ze vitaal blijven en de zorg kunnen leveren voor hun naasten.

Inclusie en emancipatie
Geen onverschilligheid maar interesse in elkaar. We willen een samenleving waarin iedereen meetelt. In onze samenleving, die door diversiteit gekenmerkt wordt, is  de behoefte aan verbinding groot. Voor discriminatie en racisme is geen ruimte. Onze lokale identiteit is wat ons bindt. Wij staan voor ieders individuele vrijheden en streven daarbinnen naar emancipatie en gelijkwaardigheid.

De openbare ruimte is van iedereen. Wie een handicap heeft, moet in zijn mobiliteit niet belemmerd worden door stoepen of drempels. Ervaringsdeskundigen kunnen een belangrijke rol vervullen bij de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijkertijd moet iemand in de openbare ruimte ook diens eigen identiteit zoals religie of geaardheid kunnen uitdragen. Koppels van hetzelfde geslacht moeten veilig hand in hand over straat kunnen lopen. In ons LHBTI+-beleid willen we inzetten op acceptatie. Daarbij is een brede inzet met scholen, politie en andere maatschappelijke partners van groot belang.

Integratie
De nieuwe inburgeringswet biedt kansen om nieuwkomers beter op te vangen in de lokale samenleving. Integratie heeft de meeste kans van slagen als mensen elkaar ontmoeten in hun eigen wijk, op school en op de sportclub. We vinden het belangrijk dat nieuwkomers een goede start hebben, zodat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen. De gemeente moet meer aandacht en tijd besteden aan de begeleiding van nieuwkomers zodat zij de taal leren, zelfredzaam worden en participeren in de samenleving.

Dit hebben we gedaan

  • We hebben meegewerkt aan de oprichting van platformen voor gehandicapten en LHBTI+, die samen met de gemeente werken aan de uitvoering van het inclusiebeleid.
  • Extra aandacht besteed aan de coming-out dagen om zo bij te dragen aan de door ons gewenste acceptatie.
  • We hebben brede wijkteams gerealiseerd. Deze sociale poort biedt per wijk één aanspreekpunt voor alle aan zorg gerelateerde vragen aan de gemeente.
  • De gemeente is gaan samenwerken met Alzheimer Nederland voor het realiseren van een dementievriendelijke gemeente.

Dit gaan we doen

  • Door onze brede wijkteams en signaleringsfunctie bij o.a. de schuldhulpverlening zetten we zoveel in op het voorkomen van problemen bij gezinnen voordat ze ontstaan of voordat ze groter worden.
  • We blijven kritisch op de kwaliteit van processen en toetsingen van Veilig Thuis.
  • Het voorkomen van laaggeletterdheid is voor ons topprioriteit.
  • We werken aan de acceptatie van bevolkingsgroepen die te maken hebben met intolerantie. Voor mensen met een handicap willen we belemmeringen in de openbare ruimte wegnemen.

Bij zorg, welzijn en inclusie is een brede samenwerking tussen alle partners belangrijk om tot resultaten te kunnen komen. De gemeente bindt verschillende organisaties en speelt een cruciale rol in het stimuleren en organiseren van samenwerkingen.