Eerlijke kansen voor kinderen en jongeren

Met gericht beleid strijden tegen kansenongelijkheid

Ieder kind verdient een fijne jeugd, een veilig thuis en een goede school. Op school maak je vrienden, word je uitgedaagd om te ontdekken wie je bent en word je in staat gesteld om je dromen waar te maken. Wij willen dat onze scholen een plek zijn waar kinderen met plezier naar toe gaan en iedere dag iets nieuws leren. De wijk waarin je woont, je achtergrond of wie je ouders zijn, mogen nooit bepalend zijn voor wie je later wordt.

Natuurlijk zijn scholen verantwoordelijk voor de inhoud van het lespakket, maar dat betekent niet dat we als gemeente aan de zijlijn toekijken en ons alleen met de huisvesting bemoeien. We helpen scholen om zich te ontwikkelen tot sociale ontmoetingsplaatsen, bieden kinderen met leerachterstanden extra steun en bestrijden de kansenongelijkheid met gericht beleid.

Onderwijshuisvesting

We vinden het belangrijk om de investeringen in de huisvesting van het middelbaar onderwijs af te maken, zodat naast de leerlingen van het Vwo, Havo en Mavo ook de scholieren op het Vmbo les krijgen in een moderne school. De bedoeling is om nog in deze periode te beginnen met de bouw van een nieuwe, duurzame locatie op het oude Veilingterrein.

Voor alle schoollocaties in Tiel vinden we het multifunctioneel gebruik van belang. Scholen liggen op waardevolle locaties in de wijk en kunnen een rol spelen in het samenkomen van buurtbewoners.

Talent optimaal benutten

Ons doel is dat iedere jongere in Tiel zich ten volle ontwikkelt. Daarom zetten we ons ervoor in dat iedereen in Tiel een startkwalificatie behaalt. Waar dat niet lukt, zetten we in op begeleiding naar passend werk. Vroegtijdige schooluitval signaleren en bestrijden we. Goede begeleiding is noodzakelijk om te voorkomen dat jongeren, na het verlaten van hun school, uit zicht raken.

Ons ideaal is om brede scholen te hebben voor ieder kind. Die voorzien in onderwijs, gratis kinderopvang, voldoende buitenschoolse activiteiten en brede talentontwikkeling. Voor leerlingen met grote taalachterstanden zoeken we samen met het onderwijs naar oplossingen als schakelklassen en zomerscholen. Ook investeren we in voor- en vroegschoolse educatie om te voorkomen dat peuters en kleuters uit kwetsbare gezinnen al met een achterstand aan de kleuterklas beginnen.

De laaggeletterdheid in onze gemeente is aanzienlijk. De PvdA Tiel accepteert dit niet. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vaker werkloos zijn en een lager inkomen hebben. Laaggeletterde  kampen daarnaast met een slechtere gezondheid en kunnen in de zorg hun weg niet vinden omdat ze bijvoorbeeld informatie omtrent medicijnen niet kunnen lezen. Ook financieel en maatschappelijk zijn de gevolgen groot: er zijn vaker belastingsachterstanden en schulden. Maatschappelijk en politiek zijn laaggeletterden minder actief dan mensen die wel taal- en rekenvaardig zijn. In een gemeente waar bovengemiddeld veel inwoners moeite hebben met lezen en schrijven en waar veel basisschoolkinderen al beginnen met een taalachterstand, is het van groot belang om in te zetten op een integraal taalaanbod voor 0-100 jaar. Met als doel dat iedereen de (digitale) lees- en schrijfvaardigheden heeft om volwaardig en zelfstandig mee te doen in de samenleving.

Onderwijs en arbeidsmarkt

Om de lokale economie voor de toekomst te behouden en versterken, is het belangrijk dat er gericht opgeleid personeel beschikbaar is. Daarom is voor ons het concept levenslang ontwikkelen belangrijk. De gemeente speelt een belangrijke rol in het samenbrengen van overheid, werkgevers en onderwijs. Met gerichte opleidingstrajecten kunnen we mensen uit de regio naar kansrijke banen bewegen.

Dit hebben we gedaan

  • We hebben een nieuw, duurzaam schoolgebouw gerealiseerd voor de Mavo van het Lingecollege aan de Teisterbantlaan.
  • We hebben een vernieuwd, duurzaam schoolgebouw gerealiseerd voor het Lyceum (Havo & Vwo) van het Lingecollege aan de Heiligestraat.
  • We zetten continu in op het voorkomen van leer- en taalachterstanden, schooluitval en hebben ook in coronatijd ingezet op het goed in beeld houden van leerlingen.
  • De Kinderraad in Tiel brengt politiek en de belevingswereld van kinderen dichter bij elkaar

Dit gaan we doen

  • We investeren extra in voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en voorkomen dat peuters en kleuters uit kwetsbare gezinnen met een achterstand op school beginnen.
  • Wij zetten in op multifunctioneel gebruik van schoolaccommodaties. Zij vormen het centrale hart van de wijk.
  • Door naast onderwijs en kinderopvang (op brede scholen) ook vrijetijdsbesteding, ontspanning, sport en cultuur te bieden, krijgen alle kinderen de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen.
  • We vinden dat ieder kind mee moet kunnen doen. Daarom werken we in onze gemeente samen met stichting Leergeld en kan ieder kind aan binnen- en buitenschoolse activiteiten meedoen, opbloeien, en kennis en vaardigheden ontwikkelen.
  • We zorgen dat de lijntjes tussen de jeugdzorg, jeugdhulpverlening en scholen kort zijn. We regelen jeugdhulp waar mogelijk intern op school.
  • De bibliotheek en (vrijwilligers)organisaties ondersteunen wij zodat zij gezamenlijk in staat blijven laaggeletterde inwoners te vinden en scholing te bieden. De gemeente communiceert begrijpelijk en houdt rekening met laaggeletterden.
  • Laaggeletterdheid is bij ambtenaren, zorg- en hulpverleners bekend en zij zijn in staat om te signaleren en ondersteuning te bieden.
  • We vinden dat ieder kind een zwemdiploma moet halen. Daarom organiseren we schoolzwemmen voor alle Tielse leerlingen.
  • Stagiairs op mbo-niveau krijgen bij onze gemeente dezelfde stagevergoeding als hun collega’s op hbo- en wo-niveau.