Goed werk en bestaanszekerheid voor iedereen
Een sterke, lokale economie met betaald en goed werk
Iedereen verdient goed, betekenisvol werk en een rechtvaardig inkomen. Werk is meer dan alleen een inkomen. Het is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, respect en deelname aan de samenleving. Met werk zijn mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun talenten te ontwikkelen.
PvdA Tiel wil werken aan een samenleving waarin mensen weer centraal staan. Waarin plezier in ons werk voorop staat. En waarin we werk van mensen beter belonen en de welvaart eerlijker delen. We willen samenwerken aan echte vooruitgang voor iedereen.
Werk is meer dan alleen inkomen. Tegelijkertijd is het inkomen wel het eerste dat je nodig hebt om perspectief te hebben. Voor de PvdA is werk daarom betaald én goed werk. Daar hoort een fatsoenlijk salaris bij met goede arbeidsvoorwaarden.
Als het hebben van een baan (even) niet lukt, zorgen we dat mensen op een andere manier volwaardig mee kunnen doen. Voor iedereen in onze samenleving geldt ‘meedoen naar vermogen’ op een manier die het beste bij hen past.
Voldoende en eerlijk werk
Een sterke lokale economie is van groot belang voor voldoende en goede werkgelegenheid in Tiel. Daar hebben wij onze ondernemers bij nodig. Naast de banen die zij creëren, zijn ondernemers vaak lokaal en maatschappelijk betrokken. Zij sponsoren sportverenigingen en evenementen waarvan de lokale samenleving profiteert.
We willen doorpakken met de verdere uitbreiding van Medel en de verbetering van bestaande bedrijventerreinen. We zetten ons in voor een gezellige, compacte binnenstad vol winkels en horeca.
Voor iedereen een plek
Als iemand om welke reden dan ook niet de stap naar betaald werk kan zetten, zoeken we naar mogelijkheden om diegene op andere wijze in zijn of haar kracht te zetten. Dat kan bijvoorbeeld met nieuw beschut werk of via een basisbaan, waarbij mensen die geen zicht hebben op betaald werk zich toch bij een (publieke) werkgever kunnen inzetten, ontwikkelen en contacten kunnen leggen. Mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, willen we naar werk begeleiden door de inzet van onder meer leerwerktrajecten en loonsubsidies.
Er komt een einde aan de cultuur van wantrouwen in de bijstand. De bijstand is geen moeras van sancties, formulieren en verplichtingen, maar een springplank naar meedoen in de samenleving.
De arbeidsmarkt is in beweging. Traditionele banen verdwijnen terwijl er nieuwe soorten banen ontstaan. Het tempo waarin het type banen verschuift wordt steeds hoger. Werkgevers en werknemers moeten zich daarop voorbereiden. Het levenslang ontwikkelen speelt hierin een belangrijke rol. Als werkgelegenheid in de ene branche verdwijnt en in de ander branche verschijnt, moet er op tijd worden ingezet op omscholing.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De rol van bedrijven in onze samenleving is groter dan enkel het maken van winst. Het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid hoort bij ondernemen. Inclusief ondernemen moet de norm zijn. Daarom moeten maatschappelijke doelen een verplichting zijn voor bedrijven die een opdracht voor de gemeente uitvoeren. Bedrijven kunnen dit bijvoorbeeld doen door mensen met een handicap aan het werk te helpen of jongeren een stageplek te bieden, maar ook door innovatief of duurzaam te ondernemen. Deze maatschappelijke meerwaarde van ondernemen willen wij belonen en uitdragen naar andere partners en ondernemers in Tiel en de regio.
Boodschappen en winkels
Voor de leefbaarheid van onze wijken en dorpen is het belangrijk dat er voldoende gelegenheid is om de dagelijkse boodschappen te doen. Dat betekent dat de binnenstad en wijkwinkelcentra goed moeten functioneren. Leegstand moeten we tegengegaan door winkels te concentreren zodat zij elkaar versterken. De activiteiten van o.a. Hart van Tiel en de Vereniging Vastgoedeigenaren Tiel ondersteunen wij. Daarnaast is de uitstraling, veiligheid en het beheer en onderhoud van winkelcentra belangrijk. Daar willen wij meer aandacht aan besteden.
Dit hebben we gedaan
- De werkloosheid in Tiel historisch laag, mede door de inzet van de gemeente..
- Door aanpassingen aan het bestemmingplan is er weer ruimte voor nieuwe ondernemers op het bedrijventerrein Medel.
- Tiel krijgt een compactere, verzorgde en gezellige binnenstad. Hiervoor hebben we gekozen met het vaststellen van de structuurvisie binnenstad en de detailhandelsnota.
- De binnenstad wordt autoluw en het stadscentrum krijgt een nieuwe, groene inrichting .
Dit gaan we doen
- Wij pakken door met een compacte, verzorgde en gezellige binnenstad. We concentreren winkellocaties en zetten meer in op beter onderhoud van de winkelcentra.
- Wij maken bedrijventerrein Medel aantrekkelijk voor de vestiging van nieuwe ondernemers.
- Mensen die geen betaalde baan hebben, willen we in hun kracht zetten. Ze nemen deel aan de samenleving door mee te doen naar hun vermogen. We nemen daarmee afstand van het spreekwoordelijke papier prikken en de verplichte tegenprestatie.
- We zetten in op voldoende begeleiding als inwoners niet op eigen kracht een betaalde baan kunnen vinden.
- Werkgevers, werknemers en werkzoekenden moeten op dezelfde plek terecht kunnen voor hulp, advies en contacten. Daarom bouwen we het regionale werkgeversservicepunt om tot een servicepunt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.
- We zetten arbeidsmatige dagbesteding om naar Nieuwe Beschut(te) Werk(plekken).
- We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen én aan het werk houden. Daar is samenwerking tussen gemeenten, onderwijs en werkgevers voor nodig.
We maken afspraken met kennis- en opleidingsinstellingen om jongeren te kunnen opleiden voor de ambachten en het werk van morgen. Om deze aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren brengen we onderwijs en werkgevers met elkaar in contact.