Bijdrage perspectievennota 2021

24 juni 2021

Op 23 juni 2021 heeft onze fractievoorzitter Kamiel Gulikers de volgende tekst uitgesproken:

Voor de PvdA Tiel is de centrale vraag bij alle beslissingen: in wat voor een Tiel willen wij leven en wat draagt daar aan bij? PvdA Tiel staat voor een stad waar mensen elkaar zien, helpen en vertrouwen hebben.

Vertrouwen.

Het menselijke vertrouwen dat je je kind kunt laten buitenspelen of zwemmen, wetende dat een ongeluk soms in een klein hoekje zit.

Vertrouwen dat de overheid er alles aan doet om de risico’s en gevolgen van de Corona crisis tegen te gaan. Worden er fouten gemaakt, oh vast maar weet u het altijd beter?

Vertrouwen dat je mag zijn wie je bent en daar openlijk voor uit mag komen zonder schaamte of angst.

Het vertrouwen dat iemand die afhankelijk is van steun of subsidie, dit niet zal misbruiken.

Maar ook vertrouwen in de overheid, dat die je zal beschermen en nooit zal stuk maken. Laat staan doelgericht en onterecht. De toeslagenaffaire die de belastingdienst en deze demissionaire regering hebben veroorzaakt is schrijnend en nog lang niet ten einde helaas. Ook de gemeente Tiel staat wat de PvdA betreft aan de lat om de getroffenen in ons midden te helpen waar dat kan.

We zijn op een punt aangekomen dat het wantrouwen en controle meer kwaad dan goed doet. Nederland is doorgeslagen in controle en wantrouwen, dat is vergif in onze samenleving. De angst dat iemand meer krijgt dan nodig, mag nooit groter zijn dan de angst dat iemand niet dat krijgt wat hij nodig heeft.

Soms lijkt vertrouwen ver weg maar vaak zie ik vertrouwen om mij heen. Vorige week raasde er een storm over Tiel en omgeving. Er is een kraan omgevallen, een dak vernield. Vele bomen zijn omgewaaid en overal lagen takken. De wind was nog niet goed gaan liggen of onze hulpdiensten waren al overal aan de slag om puin te ruimen en te helpen. Zij werden daarbij zelfs ondersteund door de vrijwillige brandweer uit Herwijnen. Een mooi voorbeeld van regionale samenwerking om elkaar verder te helpen. Als dat geen vertrouwen biedt.

Zo ook moeten wij als raadsleden vertrouwen hebben in Tiel, in elkaar en in het college en ambtenaren. Wij vragen of geven echter geen blind vertrouwen. De kosten voor de jeugdzorg zijn nog steeds zorgwekkend en lijken maar niet af te nemen. De toezegging vanuit Den Haag van extra geld voor het Sociaal Domein zijn welkom maar niet zaligmakend. Dit dossier vraagt ook de komende jaren nog volop onze aandacht. Wij vragen het college dan ook om door te pakken, de kosten onder controle te krijgen en de raad in de stappen mee te nemen.

De gemeentelijke financiën zien er op dit moment een stuk stabieler uit. Voor 2022 wordt een stevige plus voorzien en de jaren daarna op of net boven de nullijn. Wij zien lichtpuntjes maar ook nog genoeg risico’s.

Vanuit het oogpunt van goed rentmeesterschap wil de PvdA eerst een pas op de plaats maken. De risico’s en onzekerheden zijn voor nu dusdanig dat wij op dit moment nog geen beslissingen willen nemen. Richting de Begrotingsraad van november moeten er meer zekerheden zijn. Dan is de tijd rijp voor keuzes. Ik constateer in ieder geval op dit vlak dat er meerder partijen een gelijke wens hebben uitgesproken.