PvdA bijdrage Jaarrekening en perspectievennota

5 juli 2023

Zojuist heeft onze fractievoorzitter Kamiel Gulikers de volgende tekst uitgesproken

Alle cijfers vanavond gaan over mensen. Het is van cruciaal belang dat we ons inzetten voor een samenleving die veerkrachtig en sociaal is. Met name in Tiel is er behoefte aan een duidelijke focus op sociaal beleid. Daarbij wil de PvdA Tiel investeren in een sociaal Tiel dat veerkrachtig, zorgzaam en inclusief is. Hiervoor zien wij 4 belangrijke punten.

Punt 1: Sociale samenhang bevorderen
Het versterken van de sociale binding is een sleutelfactor in het creëren van een sociaal Tiel. Door het organiseren van buurtactiviteiten waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en beter leren kennen bouwen we aan een hechtere samenleving. De gemeente kan hierbij een faciliterende rol spelen door het beschikbaar stellen van ruimtes en het ondersteunen van lokale initiatieven. Denk hierbij aan voorbeelden als het Talenthouse van Mozaik Welzijn of de Vlintertuin, een vrijwilligersinitiatief dat inmiddels haar vleugels over heel Tiel uitspreid. De wijkaanpak welke de gemeente recentelijk heeft opgepakt draagt ook bij aan de sociale binding en de verdere binding van je eigen woonplek. Meer contacten leidt tot meer begrip en dat leidt weer tot meer verbinding en samenhang.

Punt 2: Versterken van de zorginfrastructuur
Een sociaal Tiel kan alleen bestaan als we blijven investeren in een sterke zorginfrastructuur. De gemeente moet zorgen voor voldoende zorgvoorzieningen die toegankelijk zijn voor alle inwoners. Daarnaast is het belangrijk om de samenwerking tussen zorgverleners en welzijnsorganisaties te versterken zodat er een integrale aanpak ontstaat waarbij mensen op alle vlakken de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. De PvdA Tiel heeft lang toegewerkt naar de vorming van de sociale wijkteams die toegankelijk zijn voor inwoners van nul jaar tot voorbij de honderd. Deze sociale wijkteams vormen een belangrijke en verbindende rol. Een rol waar zij ook steeds meer in groeien.

Punt 3: Onderwijs en werkgelegenheid voor iedereen
Een sociaal Tiel biedt gelijke kansen op onderwijs en werkgelegenheid. Het is van belang dat er voldoende mogelijkheden zijn voor scholing en dat elke inwoner toegang heeft tot passende opleidingen. Onlangs heeft de gemeenteraad het Integraal Huisvestingsplan voor alle Tielse scholen vastgesteld. Hiermee kan de de wethouder van onderwijs aan de slag om goede huisvesting voor sterk onderwijs in Tiel te realiseren en behouden. Daarnaast is het cruciaal om te investeren in het creëren van werkgelegenheid zodat iedereen de kans krijgt om een baan te vinden die past bij zijn of haar capaciteiten. Dit gebeurt met de uitbreiding van bedrijventerrein Medel, het toekomst bestandig maken van de detailhandel en werkgelegenheid in het centrum en via maatschappelijke partners voor hen die iets meer hulp nodig hebben.

Punt 4: Bestrijding van armoede en sociale ongelijkheid
Een sociaal Tiel kan niet bestaan als er sprake is van armoede en sociale ongelijkheid. Het is aan de gemeente om actief beleid te voeren dat gericht is op het bestrijden van armoede en het verminderen van sociale ongelijkheid. Een tijd geleden heeft deze raad een informatieavond gehouden waarbij wij werden geinformeerd over de inspanningen die de gemeente Tiel doet voor de bestrijding van armoede. De open wond die toeslagenaffaire heet blijft etteren, de heelmeesters in Den Haag blijken kwakzalvers te zijn. Lokaal doet de gemeente haar best om deze slachtoffers waar mogelijk bij te staan. Voldoende sociale woningbouw en de toegankelijkheid van duurzaamheidsmaatregelen dragen bij aan het verminderen van de sociale ongelijkheid.

Voorzitter, ik kom tot de conclusie:
Om een veerkrachtige en inclusieve toekomst te creëren voor Tiel is het belangrijk dat we investeren in een sociaal Tiel.

De PvdA Tiel herkent veel van de door mij zojuist genoemde punten in het coalitieakkoord en is blij om te zien hoeveel punten uit dit coalitieakkoord inmiddels al zijn opgepakt en behaald.

De jaarrekening laat een positief resultaat zien, de voortgangsrapportage laat daadwerkelijk voortgang zien en is qua financiën conform verwachtingen. De perspectievennota zoals deze voorligt sluit aan bij de wensen van de PvdA Tiel. Kortom, wij kunnen instemmen met de drie voorliggende voorstellen.

Graag sluit ik af met de volgende oproep: Laten wij ons allen blijvend inspannen voor het creëren van een samenleving waarin iedereen meetelt, mee doet en er toe doet.